2022-01-23 09:27:29• hírek • Bede Emőke

Nem kívánt érintések: a szexuális bántalmazásról tartottak tájékoztatót a fiataloknak

2021 decembere és 2022 májusa között a Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőség is részt vesz abban a „Nem kívánt érintések” nevű prevenciós kampányban, mely révén a kiskorúak sérelmére elkövetett szexuális bántalmazásról tájékoztatják a fiatalokat.

Az országszerte zajló akció elsődleges célja, hogy mind a gyerekek, mind a szülők tájékozottságát növeljék e téren, felhívva a figyelmet mindazokra a negatív hatásokra is, melyek egy ilyen típusú abúzust követhetnek. A kampány részeként a rendőrök felkeresték Szatmárnémetiben az Ana és a Maria családi típusú nevelőotthonokat, illetve a Szatmárnémeti Szociális Igazgatóság fennhatósága alá tartozó Alter Ego Központot is. A gyerekeknek és fiataloknak elmagyarázták, pontosan mit is takar a szexuális zaklatás és bántalmazás fogalma, illetve hogy milyen eszközök állnak rendelkezésükre, hogy a jelenségről informálódjanak és segítséget kérjenek. Annak érdekében, hogy a beszélgetés az elméleten túl „életszagú” is legyen, a rendőrök olyan konkrét eseteket is bemutattak, melyekre egy-egy, a Gyermekek Telefonja nevű segélyhívóra (116111) befutó hívás révén derült fény.


A rendőrség ugyanakkor nem csak azokat szeretné megszólítani, akiket konkrétan szexuális bántalmazás ért vagy ki vannak téve ennek a veszélynek, hanem azokat is, akiknek „csupán” tudomása van ilyen esetről, hiszen a bejelentést bárki megteheti, akár a 112-es segélyhívón keresztül is. Emlékeztetnek továbbá arra is, hogy az önbíráskodás nem megoldás, az igazságszolgáltatás a hatóságok feladata.


S noha az ilyen akciók sokszor csak apró sebtapasznak tűnnek egy tátongó seben, mégis szükség van rájuk, hiszen a jelenség sajnos nagyobb méreteket ölt, mint azt elsőre gondolnánk. A Szatmár Megyei Gyermekvédelmi és Szociális Igazgatóság csak 2021-ben 33 szexuálisan bántalmazott gyerekről szerzett tudomást, 20-an lettek családon belüli erőszak áldozatai, fény derült 3 gyermekpornográfiával kapcsolatos esetre és több százra tehető azok száma, akiket elhanyagoltak vagy érzelmi bántalmazásnak tettek ki. Ugyanezen forrásból az is kiderül, hogy a tavalyi évben 8 gyerek próbálta meg önként eldobni magától az életet. És ezek csupán azok az esetek, melyek a hatóság látókörébe kerültek, viszont megannyi eset marad a négy fal között. 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: